Een gezant zou de zaak van de door een Europees verbod bedreigde Nederlandse pulskorvissers moeten gaan bepleiten.

Minister Carola Schouten van Landbouw ziet wel heil in de benoeming van zo'n pleitbezorger, een idee van Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66).

Schouten vraagt de Kamer een kandidaat voor te dragen voor de post. Haast is volgens haar wel geboden, want de onderhandelingen over de vernieuwende Nederlandse vismethode naderen het einde en het ziet er voor Nederland niet goed uit.

''Ik kan me voorstellen dat we iemand verkennende gesprekken laten voeren op meerdere niveaus'', stelt Schouten. Ze vroeg de Kamer een kandidaat voor te dragen voor de post.

Volgens haar zit er wel haast achter, omdat de onderhandelingen over de Nederlandse vismethode het einde naderen en het er voor Nederland niet goed uitziet.

Charmeoffensief

''Het is dringend nodig om alles op alles te zetten om een diplomatiek charmeoffensief te starten'', vindt De Groot. Oud-minister van Landbouw Cees Veerman, een CDA'er, lijkt hem een goede gezant voor de pulsvissers.

Geurts oppert een andere voormalige landbouwminister. Hij noemt Laurens-Jan Brinkhorst (D66).

Schouten spreekt maandag weer met haar Franse collega over de pulsvisserij. De Fransen voeren verzet tegen de vismethode, waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net ingedreven, aan. Ze kregen al gedaan dat het Europees Parlement zich ertegen keerde.