De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een kaaswinkel voor toeristen aan het Damrak. 

Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum van de stad te stoppen.

De rechtbank Amsterdam heeft het bezwaar van de Amsterdam Cheese Company tegen sluiting verworpen. Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een gemeentelijk verbod tegen de opening van nieuwe winkels die zich specifiek op toeristen en dagjesmensen richten.

De eigenaar van de kaaswinkel, die nog vier filialen in het centrum heeft, voerde vergeefs aan dat het huurcontract al voor die datum was gesloten. Volgens de bestuursrechter is de winkel pas na die datum aangepast.

In het vonnis is vastgesteld dat de kaaswinkel zich met reclamekreten als ‘Our cheeses are ready to fly’, forse prijzen en eenzijdige aanbod van kazen voornamelijk richt op buitenlandse klanten. Schade hoeft de gemeente niet te vergoeden; volgens de rechter kan de eigenaar op die plek een winkel exploiteren die niet afhankelijk is van toeristen.

Volgens de gemeente Amsterdam kunnen door de uitspraak alle nieuwe toeristenwinkels die na 6 oktober zijn geopend, gesloten worden. "Met deze uitspraak kan de gemeente de strijd voor een gevarieerd winkelaanbod in het centrum voortzetten", aldus de gemeente. 

De hoofdstad ziet steeds meer toeristenwinkels in vooral de binnenstad verschijnen. "Het gevolg is een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners. Amsterdam is gastvrij en tolerant, maar wil de stad en haar bewoners beschermen tegen het groeiend massatoerism."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!