Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die donderdag ondanks code rood toch de weg opgingen, werd daartoe gedwongen. Dat meldt CNV Vakmensen zaterdag.

Slechts 30 procent van de chauffeurs kreeg expliciet de opdracht de vrachtwagen aan de kant te zetten, blijkt uit een inventarisatie van de vakbond. Volgens bestuurder Tjitze van Rijssel hoorde zo'n 70 procent van de chauffeurs helemaal niks van hun werkgever.

Tijdens de westerstorm waaiden donderdag 66 vrachtwagens omver, met schade en oponthoud tot gevolg. Vanwege de extreme weersomstandigheden adviseerden Rijkswaterstaat en ANWB alle bestuurders een deel van de dag niet de weg op te gaan.

Reacties

De vakbond riep chauffeurs op hun ervaringen tijdens de storm te delen. Binnen drie uur waren meer dan honderd reacties binnen. Een deel van chauffeurs zei door zijn of haar werkgever te zijn gedwongen om door te werken.

Een van hen zou zelfs zijn uitgemaakt voor "watje", zegt Van Rijssel tegen de NOS. "Je gaat gewoon rijden", was de boodschap. Anderen kregen te horen dat "zelf maar moesten kijken" hoe het ging. "Als het te erg wordt, zet je de auto aan de kant. Maak zelf je keuze."

Verbod

CNV Vakmensen pleit voor een rijverbod voor vrachtwagens wanneer code rood is afgegeven. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland is tegen een dergelijk verbod, maar wil de chauffeurs wel beter informeren.

Veel vrachtwagens die omver waren gewaaid, kwamen uit het buitenland. Volgens Van Rijssel spreken de buitenlandse chauffeurs geen Nederlands of Engels en volgen ze het nieuws niet.

Hij pleit daarom ook bij extreme weersomstandigheden voor verbodsborden boven de rijbaan waarop een vrachtauto afgebeeld staat.