Door een forse toename van Airbnb buiten de Randstad wil Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een landelijk kader met een duidelijk pakket aan maatregelen.

"Steeds vaker komen we Airbnb tegen buiten onze hoofdstad. Hierdoor breiden ook de problemen uit die daarmee gepaard gaan", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Volgens KHN gaat het hierbij om illegale verhuur van woonruimte door vastgoedeigenaars. 

In de provincie Groningen nam het aantal locaties in drie jaar tijd met maar liefst 200 procent toe, in Leeuwarden en Maastricht met meer dan 150 procent en in de provincie Noord-Brabant met meer dan 100 procent. Dat blijkt uit cijfers van KHN woensdag.

Amsterdam

Het marktaandeel van Airbnb ten opzichte van echte hotels in Amsterdam is meer dan 10 procent. Naar schatting van KHN zijn in Amsterdam zelfs zesduizend illegale hotelkamers aanwezig.

Een groot deel van de particuliere verhuur vindt plaats zonder dat de overheid hier goed zicht op heeft. "Veel particuliere aanbieders betalen geen toeristenbelasting, voldoen zij niet aan noodzakelijke (brand)veiligheidseisen en hebben geen oog voor de overlast voor de buurt", zegt Willemsen.

Maatregelen

Op 17 januari spreekt de Tweede Kamer over de deeleconomie. KHN wil een landelijke registratieplicht voor particuliere aanbieders, een beter toezicht door bijvoorbeeld de brandweer, belastingdienst en Inspectie Leefomgeving en een maximum van dertig dagen per jaar dat iemand zijn woning verhuurt.