Nederland was vorg jaar de grootste exporteur van quinoa in de Europese Unie. De export kwam vorig jaar uit op 3,45 miljoen kilo. Frankrijk stond met 1,5 miljoen kilo op de tweede plaats. 

Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Bovendien is het ruim drie keer zoveel als in 2012. 

Nederland speelt een belangrijke rol op de Europese quinoamarkt, aldus het statistiekbureau. Binnen de EU is Nederland de tweede grootste importeur van quinoa. Alleen Frankrijk importeerde meer, ongeveer 6,3 miljoen kilo. Duitsland is derde met 5,2 miljoen kilo.

Export

Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt weer geëxporteerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland. 

In 2016 was meer dan twee miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267.000 kilo.

Nederland exporteert vooral naar Europese landen. Zo'n 93 procent van de quinoa die ons land verliet, ging naar een ander land in de EU. Duitsland en Oostenrijk zijn daarbij de belangrijkste bestemmingen. Daarnaast worden kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Azië en Amerika. 

Zuid-Amerika

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika. Bijna 90 procent wordt uit Peru geïmporteerd, goed voor 4,1 miljoen kilo. Peru wordt gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen kilo en Chili met 0,4 miljoen kilo. 

Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

In Nederland wordt sinds enkele jaren ook in zeer beperkte mate quinoa geproduceerd. Momenteel betreft dit ongeveer twintig bedrijven met minder dan honderd hectare grond.