Dit is wat er in de week van 1 tot en met 7 januari gaat gebeuren op ondernemersgebied.

Terwijl veel mensen op maandag uitslapen na nieuwjaarsfeestjes, krijgen ondernemers op de eerste dag van 2018 weer te maken met een aantal wetswijzigingen die invloed kunnen hebben op hun bedrijfsvoering.

Zo worden het minimumloon en de AOW-leeftijd verhoogd, wordt het eenvoudiger om premiekorting te krijgen voor werkloze ouderen en gaat de transitievergoeding omhoog. NUzakelijk zette een aantal belangrijke wijzigingen op een rijtje.

Vanaf maandag trouw je ook niet meer standaard in gemeenschap van goederen. Door een wetswijziging blijven vermogen en schulden, die voor het huwelijk zijn opgebouwd na een scheiding automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook van erfenissen en giften kan een echtgenoot niet meer zomaar meeprofiteren.

Ja/ja-sticker

In Amsterdam wordt maandag ook de zogenoemde ja/ja-sticker ingevoerd. Wie reclamefolders wil ontvangen moet een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken. Doe je dat niet, dan ontvang je geen folders. De sticker moet je zelf aanvragen.

Bedrijven uit de folderbranche kwamen tot dusverre tevergeefs in verzet tegen de nieuwe ja/ja-sticker, maar geven hun strijd nog niet op. Ze gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank.

Ultimatum

Voor Vakbond FNV verloopt dinsdag een ultimatum dat de organisatie stelde aan werkgevers in het streekvervoer. De bond wil afspraken maken om de volgens hen onverantwoordelijk hoge werkdruk in de sector tegen te gaan. Voldoen werkgevers niet aan de eisen van de FNV en haar leden, dan zouden acties en stakingen onvermijdelijk zijn.

Paula Verhoef van FNV verklaarde eerder dat de chauffeurs "steeds verder opgejaagd en uitgeknepen" worden. "Ze draaien vaak diensten van 4 uur achterelkaar zonder dat ze naar het toilet kunnen."

Pensioen

Miljoenen Nederlanders ontvangen in januari hun eerste loonstrook en pensioenspecificatie van 2018. Salarisdienstverlener ADP schetst op donderdag een beeld van de meest recente verhoudingen. Ook maakt het CBS bekend hoe de cao-lonen zich ontwikkelden in 2017.

Wie moet inleveren en welke inkomensgroepen gaan erop vooruit? Hoe ontwikkelen de werkgeverslasten zich? Deze en andere vragen worden beantwoord. NUzakelijk zocht eerder ook uit hoe je eerder kunt stoppen met werken en niet hoeft te wachten tot je 67e verjaardag (of langer).

Vakantie

Komend weekend vindt de zevende Vakantiebeurs voor bijzondere reizen plaats in De Beurs van Berlage in Amsterdam. Zo’n tweehonderd gespecialiseerde touroperators etaleren hun mooiste reizen, van Suriname tot Sudan en van Armenië tot Pakistan. Een kaartje kost online 10,90 euro.

Een vakantie is de ideale manier om even los te komen van je werk. Arbeidspsychologen Saskia de Bel, Steven van den Heuvel en Ingrid Smit gaven ons eerder tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Boeken

We vroege vijf ondernemers welke boeken je moet gelezen hebben voor inspiratie en kennis. Zo tipt Jop van de Graaf een boek over meditatie, komt de biografie van Steve Jobs natuurlijk langs en geeft Marco Aarnink toe niet zo'n lezer te zijn en het meer van de praktijk te moeten hebben.