Van de vijf grote luchthavens in Nederland groeide Maastricht Aachen Airport in het derde kwartaal van dit jaar het hardst. Het aantal passagiers dat van dit vliegveld gebruikmaakte, steeg met ruim 36 procent. 

Dat blijkt woensdag uit de luchtvaartmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook op Groningen Airport Eelde was de groei met ruim 32 procent indrukwekkend. Beide luchthavens verwerkten in het derde kwartaal 67.000 reizigers.

Grote drie

De grote drie luchthavens groeien minder hard. Op Rotterdam The Hague Airport nam het aantal reizigers met 17 procent toe naar 577.000.

Op Eindhoven Airport lag het aantal passagiers met bijna 1,7 miljoen ruim 10 procent hoger dan vorig jaar en Schiphol groeide met 6 procent naar een totaal van 19,8 miljoen.

Kleintjes

Het CBS keek ook naar de kleinere luchthavens, die zich vooral toeleggen op privé- en instructievluchten. Die beleefden vooral door het slechte weer een slap derde kwartaal.

Op alle onderzochte kleine vliegvelden nam het aantal vliegbewegingen af ten opzichte van 2016. Op Lelystad en Ameland was de daling het grootst, met 17 en 16 procent.