De Tweede Kamer is zeer kritisch over het plan van maaltijdbezorger Deliveroo om alleen nog met losse bezorgers te werken en niet langer met vaste contracten. 

Partijen vrezen dat het nadelige gevolgen kan hebben voor fietskoeriers die bijvoorbeeld een ongeluk krijgen.

Gijs van Dijk (PvdA) sprak tijdens een hoorzitting met Deliveroo over een illegale constructie. Het bedrijf zou zijn verantwoordelijkheden willen ontlopen.

Pieter Heerma van regeringspartij CDA zei bijna het gevoel te hebben ''in de maling te worden genomen.'' De Kamerleden vrezen dat bezorgers bij een ongeval een hele juridische procedure moeten doorlopen zonder zekerheid van een schadevergoeding, in tegenstelling tot vaste werknemers.

Zorgplicht

Deliveroo bevestigt dat de bezorgers niet direct verzekerd zijn. Wel zegt het bedrijf ''graag'' gebruik te maken van zijn zorgplicht, zodat bezorgers via de eigen verzekering van de onderneming gedekt zouden zijn voor dergelijke risico's.

Een fietskoerier van Deliveroo heeft inmiddels zijn werkgever aangeklaagd om te voorkomen dat die hem tot zelfstandige maakt. Het bedrijf wil vanaf 1 februari ruim 1.750 arbeidscontracten niet verlengen.

Vakbond CNV is blij met de kritische geluiden in het parlement, maar vindt ook dat er actie moet worden ondernomen. ''Op zich goed dat de Kamer kritisch is over dit asociale plan van Deliveroo, maar laat ze dan ook b zeggen en het kabinet oproepen strikt te gaan handhaven als Deliveroo hier daadwerkelijk toe overgaat."

'Flextremist'

Bezorgers van Deliveroo die zijn georganiseerd in de Riders Union (RU), vinden dat het bedrijf in aanmerking komt voor de verkiezing van de zogenoemde Flextremist van het Jaar. Zij nomineerden Deliveroo na afloop van het gesprek met de Kamer.

''Deliveroo is de grootste 'flextremist', omdat ze miljoenen verdienen ten koste van hun medewerkers. Alle risico's liggen straks bij ons, de riders. Dat mogen we niet laten gebeuren'', aldus Niels Annen van de RU.

De Flextremist van het Jaar-verkiezing is een initiatief van ROOD (jongeren in de SP) en is gericht tegen flexcontracten. Albert Heijn, McDonald's en Randstad zijn ook genomineerd.