De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een inval gedaan bij webwinkel Neckermann.com en bij moederbedrijf Readen.

Daarbij zijn de directeuren van de bedrijven meegenomen voor verhoor, meldt RTL Z dinsdag op basis van bronnen. De rest van de medewerkers mocht het pand tijdelijk niet verlaten. De bedrijven zijn gevestigd in Naarden. 

De FIOD liet maandag al weten meerdere bedrijven te hebben doorzocht vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Daarbij zijn woningen en bedrijfspanden in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren binnengevallen. Ook zijn zes verdachten aangehouden.

Het onderzoek van de FIOD betreft grote sommen contant geld die de bedrijven en de verdachten in hun bezit hadden, terwijl daar vermoedelijk geen legale inkomsten tegenover staan. Het gaat in totaal om meer dan 5 miljoen euro.

Neckermann.com kondigde begin 2016 aan een aantal fysieke winkels te openen. Dat deed het bedrijf door in eerste instantie acht vestigingen van Kijkshop over te nemen en om te bouwen. Tegelijkertijd nam Readen Retail een meederheidsbelang in de webwinkel. 

De fysieke winkels gingen voor het einde van het jaar alweer op de fles. Vervolgens begon er juridisch gesteggel tussen investeerder Axivate enerzijds en de broers Joop en Ronald Steenbergen, die eigenaar zijn van de webwinkel, anderzijds.

De Ondernemingskamer is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar Readen Retail.