De omzet van de Nederlandse transportsector is in het derde kwartaal van 2017 met 4,8 procent gegroeid. Het is het vierde kwartaal op rij dat de omzet stijgt.

Er was sprake van een stijging in alle branches, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De omzet van de goederenwegvervoerders stijgt zelfs al sinds eind 2013. Dit kwartaal zetten de wegvervoerders 5,2 procent meer om. Bij vervoerders over water was dit 6,5 procent, terwijl luchtvervoerders het met een stijging van ruim 2 procent moesten doen.

Grootste deelbranche

Het goederenwegvervoer is de grootste deelbranche in de sector. De branche is goed voor 24 procent van de omzet van de transportsector. Ook het aantal bedrijven en werkzame personen ligt hoger dan bij andere deelbranches.

Na het goederenwegvervoer volgen de expediteurs (die het verzenden van goederen organiseren) met een omzetaandeel van 20 procent.

Binnen het vervoer over water heeft de zeevaart het hoogste omzetaandeel. De luchtvaart heeft een omzetaandeel van 14 procent in het totaal.

Positief gestemd

Meer dan 20 procent van de bedrijven in de transportsector verwacht dat de omzet in 2018 toe zal nemen. Ze verwachten ook meer te investeren en meer personeel aan te nemen.

Vervoerders over water zijn minder positief. Zij denken minder om te zetten en minder te investeren. Wel verwacht ook deze deelbranche meer personeel aan te zullen nemen.