Zakelijke dienstverleners zagen hun omzet in het derde kwartaal van 2017 met 6,1 procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van omzetgroei.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Hoveniers hadden de grootste omzetgroei (10,1 procent) ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van deze beroepsgroep daalde nog in het tweede kwartaal van 2016, maar maakt sindsdien een forse groei door van gemiddeld 10,8 procent per kwartaal.

Uitzendbranche

Daarnaast was er ook sprake van een grote omzetgroei bij IT-dienstverleners (6,3 procent) en in de uitzendbranche (6,2 procent). Bij de laatstgenoemde branche daalde de omzetgroei in het vierde kwartaal van 2016 nog van 14,2 procent naar 4,6 procent. Sinds dit jaar is er voor de uitzendbranche sprake van een stabiele omzetgroei van rond de 6 procent.

Reclame- en marktonderzoekers noteren de kleinste groei. De omzet in deze branche steeg in het derde kwartaal dit jaar met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal daalde de omzet van deze partijen nog licht (0,1 procent).

Vacaturerecord

Met het stijgen van de omzet, groeit ook het aantal ontstane vacatures binnen de zakelijke dienstverlening. Afgelopen kwartaal ontstonden 42.000 nieuwe vacatures, waarmee sprake was van een nieuw hoogtepunt. Zo waren er zevenduizend extra vacatures ten opzichte van 2016. Ook bereikten de aantallen openstaande (34.000) en vervulde vacatures (42.000) records.

Er was daarnaast sprake van het laagste aantal faillissementen sinds 2009, toen het CBS volgens de huidige telling begon waar te nemen. 168 zakelijke dienstverleners gingen failliet, tegenover 180 in het tweede kwartaal van dit jaar.