Door het recordaantal bestellingen dat is gedaan tijdens Black Friday en Cyber Monday, is er vertraging ontstaan bij de bezorging van zo'n vijftigduizend pakketten van PostNL. Deze pakketten worden woensdag bezorgd.

Het gaat omgerekend om ongeveer 5 procent van de bestellingen die het concern deze dagen bezorgt, verklaart een woordvoerder dinsdag.

"Als we aangeven dat we een pakket vandaag bezorgen, dan kunnen klanten ervan uitgaan dat we vandaag langskomen", aldus het concern in een schriftelijke reactie.

Volgens een woordvoerder van bol.com zijn de vertragingen vergelijkbaar met die op andere drukke dagen. Tussen de 90 en 100 procent van de bestellingen wordt op tijd afgeleverd. In het geval van een eventuele vertraging zou een bestelling maximaal een dag te laat komen.

Half miljoen artikelen

De voorlichter benadrukt wel dat het om een enorm aantal bestellingen gaat. Als een klein percentage niet op tijd wordt geleverd, lijkt dat meteen al erg veel. "Vorig jaar hadden we op de drukste dag een half miljoen artikelen die we verwerkten en je kunt wel stellen dat we daar tijdens Black Friday overheen zijn gegaan."

Bol.com heeft meerdere mogelijkheden om snel in te spelen op drukte. Het webplatform heeft bijvoorbeeld constant contact met de bezorgdiensten om af te stemmen als er drukte ontstaat. Verder kan de verkoper besluiten de voorwaarden van de bezorging licht aan te passen, zodat er iets meer tijd is om alle orders te verwerken.

Klachten

Bij veel verkoopplatformen komen klachten binnen over niet-bezorgde bestellingen, nadat er de afgelopen dagen Nederlandse verkooprecords zijn gehaald door Black Friday en Cyber Monday.

Bij bol.com werd midden in de nacht nog nooit zoveel besteld. En MediaMarkt zag het online bezoek vervijfvoudigen ten opzichte van een jaar geleden.