Werkgevers overschatten vaak hoe blij hun personeel is met een kerstpakket. Ook weten bazen niet goed hoe het favoriete pakket van hun werknemers eruitziet.

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 1.800 werkgevers en werknemers in het mkb door ondernemersplatforms De Zaak en MKB Servicedesk.

Drie kwart van de werkgevers gaat ervan uit dat medewerkers heel graag een kerstpakket krijgen, maar slechts de helft van de werknemers zegt het vervelend of heel vervelend te vinden als hun baas een jaartje overslaat.

"Een kerstpakket stelt vaak teleur, ondanks alle goede bedoelingen en kosten die ervoor gemaakt worden", zegt Willem Overbosch van de ondernemersplatforms.

Mand met etenswaren

Zo zijn cadeaukaarten populairder onder werknemers dan bazen aannemen. Werknemers noemen zulke kaarten 30 procent vaker dan werkgevers het ideale kerstgeschenk. Werkgevers zien de mand met verschillende etenswaren en praktische spulletjes vaak als ideaal cadeau.

Over de waarde van het kerstpakket denken werkgevers en werknemers wel redelijk hetzelfde. Ongeveer een derde van de bazen en het personeel is van mening dat een geschenk tussen de 35 en 50 euro mag kosten.