Limburgse wijn krijgt waarschijnlijk op Europees niveau een beschermde status als streekproduct. Hiermee voegt de streekwijn zich bij producten zoals champagne, prosecco en cava.

De Europese Commissie heeft een aanvraag uit 2011 van lokale wijnboeren in principe al goedgekeurd, melden het AD en The Guardian dit weekend. Het wachten is op de publicatie in het officiële journaal van de Europese Unie komende maandag.

De wijn krijgt dan een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Voor de boeren betekent dit vooral een erkenning van de kwaliteit van de wijn.

Wijnboer Harry Vorselen vertelt aan de Nederlandse krant dat klimaatverandering ervoor zorgt dat de zogeheten wijngrens opschuift.

Door het warmere klimaat gedijen druiven die het goed doen in een koel klimaat ook meer in Nederland. In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde temperatuur in de regio met gemiddeld twee graden gestegen.

De beschermde status gaat gelden voor wijn uit het Nederlandse én Belgische Limburg.

Er staan al vijftien Nederlandse producten op de lijst voor beschermde Europese streekproducten. Bekende voorbeelden zijn de Edammer en Gouda Kaas. Maar ook de Brabantse asperge en de Opperdoezer Ronde, een aardappel, hebben een beschermde status.