De markt voor automatische kredietverstrekking groeit snel. Aan kleine ondernemers kan binnen 24 uur een lening worden verstrekt, maar De Nederlandsche Bank (DNB) roept banken en beleggers op alert te blijven.

Dat meldt DNB in een vrijdag gepubliceerde analyse.

"Kleine ondernemers kunnen tegen lagere transactiekosten relatief snel en eenvoudig een lening krijgen, maar deze groep beschikt echter vaak nog niet over een reeks aan jaarverslagen, die veelal zijn vereist bij traditionele kredietrisicobeoordeling", aldus DNB.

Sinds 2013 is ruim 5 miljard euro verstrekt door online platformen in Europa. Met minder dan 0,1 procent van het totaal uitstaande krediet is de omvang van deze markt nog zeer beperkt.

Maar DNB concludeert dat het marktsegment snel groeit, omdat banken en institutionele beleggers steeds vaker instappen als financiers van online platformen.

Inzicht

Voor een veilige groei van innovatie in de bedrijfsleningenmarkt stipt DNB drie uitgangspunten aan, waaronder het verkrijgen van voldoende inzicht in kredietrisico's. Ook om kleinzakelijke kredietnemers te beschermen.

"Grote databronnen en zelflerende algoritmes zijn weliswaar goed in het vroegtijdig detecteren van nieuwe problemen met terugbetalingen, maar het vinden van een op maat gesneden oplossing voor een ondernemer in bijzonder beheer blijft mensenwerk", meent DNB.

Risico's

Daarnaast stelt DNB dat banken rekening moeten houden met de onzekere voorspelkracht van geavanceerde kredietrisicomodellen.

"Online platformen hebben vaak geen ervaring met herstructurering en het afwikkeling van slechte kredieten. Terwijl banken volledig het kredietrisico dragen en verantwoordelijk zijn voor de kredietrisicobeoordeling", aldus DNB.

Financiers

In het Verenigd Koninkrijk stappen banken en institutionele beleggers steeds vaker in als financiers van online platformen. Inmiddels wordt de helft van de nieuwe leningen verstrekt via de vier grootste online platformen.

In Nederland is hier nog geen sprake van, maar Nederlandse banken ontplooien steeds meer initiatieven op dit vlak, signaleert DNB.