De hotels in de hoofdstad beleven een topjaar. De bezetting zou met 83,7 procent op het hoogste niveau liggen sinds 2000.

De gemiddelde kamerprijs steeg daarbij sinds vorig jaar van 131 euro naar 140 euro, waardoor de winsten dit jaar op een recordniveau kunnen uitkomen, meldt Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een rondgang onder verschillende partijen binnen de sector. 

Verschillende hotelondernemers profiteren van een hoge bezettingsgraad, waaronder Hampshire Hotels. "We ontvangen een mooie mix van toeristen en zakelijke bezoekers, zowel doordeweeks als in de weekenden", aldus Leon Dijkstra van Hampshire Hotels, met zes hotels binnen de ring van Amsterdam, tegenover het FD

Ook NH Hotels, de Spaanse eigenaar van onder meer Hotel Krasnapolsky en de grootste keten binnen de ring, is tevreden over de inkomsten uit Amsterdam. In het derde kwartaal doet de stad het volgens de keten uitstekend met een omzetgroei in oktober van 11,8 procent.

Investeerders

Volgens het FD trekt de gunstige hotelmarkt in Amsterdam ook veel investeerders. Omgerekend naar het aantal kamers, betaalden beleggers dit jaar gemiddeld 427.000 euro voor een hotelkamer in de hoofdstad, bijna net zoveel als de prijs van een particuliere hoekwoning.

Door de toegenomen omvang van de transacties en de professionaliteit van de sector zijn internationale beleggers ook op de hotelmarkt afgekomen, volgens Joost Mees, firmant bij vastgoedadviseur Colliers.

Daarnaast gaan weinig hotels failliet door de huidige goede resultaten van de hotels. Ook zouden meer Nederlanders naar hun hoofdstad trekken.