Onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven moeten beter samenwerken om het mbo beter te laten aansluiten op de beroepspraktijk.

Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad in een vrijdag gepubliceerd advies aan de minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer zegt in dagblad AD dat bedrijven zich actief moeten bemoeien met de opleidingen. Door er in te investeren, zorgen ze ervoor dat afgestudeerden direct aan de slag kunnen, zegt Hamer.

De SER-voorzitter constateert verder een trend dat bedrijven liever hogeropgeleiden in dienst nemen. ''Iedereen moet maar hoog, hoog, hoogopgeleid zijn. Vervolgens moeten hbo'ers werk doen dat mbo'ers vaak net zo goed kunnen. Maar als bedrijven die eis stellen, wordt de vijver waarin je vist om personeel te vinden wel steeds kleiner.''

Volgens de SER speelt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een sleutelrol bij de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Die organisatie moet volgens het advies dan ook meer geld krijgen.

Als goede voorbeelden van publiek-private samenwerking noemt de SER de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, waar bedrijven jongeren met een technische opleiding verder bijspijkeren en House of Hospitality in Amsterdam, waar iets soortgelijks gebeurt met bedrijven uit onder meer de hotel- en de reisbranche.

NU.nl heeft een nieuw platform met vacatures. Neem een kijkje op www.nuwerk.nl