Het mkb als geheel blijft groeien, maar aan negen op de tien bedrijven gaat die groei geheel of vrijwel voorbij. Vooral bij de kleinste bedrijven neemt de productiviteit af.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Een van de redenen dat het midden- en kleinbedrijf knel zit, is het gebrek aan geschikt personeel. Daardoor wordt een grote groep geremd in hun ontwikkeling.

Verder zeggen de mkb'ers dat ze het aannemen van personeel riskant vinden. Ook sluiten opleidingen vaak niet aan bij de vraag uit de markt.

Aan de andere kant profiteren bedrijven wel van verbeterde mogelijkheden om geld op te halen. Toch blijft ook dit voor kleine bedrijven lastig.

Groei

In 2016 groeide het midden- en kleinbedrijf door naar een omzet van 903 miljard euro en 3,3 miljoen voltijdsbanen. Dat komt neer op een groei van 30 miljard euro en 92.000 banen ten opzichte van 2015. 

Het mkb is volgens het rapport goed voor 72 procent van de banen in het bedrijfsleven en 62 procent van de toegevoegde waarde. Ruim 4,2 miljoen mensen werkten vorig jaar voor midden- en kleinbedrijven.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) neemt het rapport vandaag, op de Dag van de Ondernemer, in ontvangst. Ze belooft zich in te zetten voor ''effectieve financiële ondersteuning, het verminderen van de lastendruk en door heldere wet- en regelgeving die eerlijke concurrentie stimuleert".