In vrijwel alle sectoren is het vertrouwen in de groeimogelijkheden voor dit en volgend jaar groot. Sectoren die gericht zijn op het binnenland zullen in volume het meest groeien, schrijft ABN Amro in zijn kwartaalonderzoek Stand van de Sectoren.

Volgens de bank is het vertrouwen vooral groot in de bouw, dienstverlenende sectoren en de vrijetijdssector. Deze sectoren profiteren maximaal van de hogere bestedingen van consumenten en de stimuleringsmaatregelen van het kabinet.

De sectoren industrie, 'agri en food' en transport leunen meer op export en ook daarvoor staan de seinen op groen, omdat de wereldeconomie verder aantrekt in 2018. Wel zijn de groeikansen afhankelijk van de ontwikkeling van wisselkoersen en grondstofprijzen. De voedingsmiddelenindustrie is bovendien bovengemiddeld gevoelig voor de eventuele gevolgen van de Brexit.

Ook in de retail en de horeca is het vertrouwen positief, wat te maken heeft met de toenemende koopkracht van de consument.

ABN Amro gaat uit van een groei van 3,1procent in 2017 en 2,4 procent in 2018 voor de Nederlandse economie. Minpuntje dat de bank signaleert is dat de groei van het aantal uitzenduren afneemt.