Ondanks dat het ondernemingsklimaat in ons land is verbeterd, is Nederland vier plekken gedaald op een ranglijst van de Wereldbank over het gemak van zakendoen.

Nederland bezet nu plek 32 op de lijst van de ontwikkelingsbank. De score is wel 0,51 punten hoger dan vorig jaar, maar andere landen scoorden nog beter.

Zo haalde Thailand Nederland in op de lijst en staat het Zuid-Aziatische land nu op plek 26. Nederland moet verder Frankrijk en Tsjechië op respectievelijk plek 30 en 31 voor zich dulden. In de top drie staan Nieuw-Zeeland, Singapore en Denemarken.

Onderaan de lijst zijn Somalië, Eritrea en Venezuela te vinden. De lijst is niet helemaal onomstreden. Zo houdt het door burgeroorlog verscheurde Syrië zestien andere landen op de lijst achter zich en scoort Suriname maar iets hoger.

Nederland scoort onder meer hoog op de mogelijkheden om te handelen met het buitenland. Ook vindt de Wereldbank het positief dat er gemakkelijk een bedrijf kan worden opgericht in Nederland.

Er wordt juist laag gescoord op de mogelijkheden om een lening te krijgen. Verder kan de bescherming van kleine aandeelhouders nog beter en duurt het relatief lang om een contract via de juridische weg af te dwingen, volgens de Wereldbank.