Bestuursvoorzitter Ron Leenders van de in problemen geraakte Stichting Casa Klinieken is opgestapt. Een doorstart van de failliete koepelorganisatie die de abortuszorg veilig had moeten stellen, is daarmee bemoeilijkt. 

Dat blijkt vrijdag uit een gezamenlijk onderzoek van het radioprogramma Argos en onderzoekswebsite Follow the Money (FTM).

Casa voert de helft van alle abortussen in Nederland uit. Zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland vallen onder de paraplu van de stichting. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar fraude met declaraties voor medisch specialistische zorg.

"Leenders is niet meer in functie. Hij heeft besloten zijn functie neer te leggen'', liet voorzitter Ton Horn van de raad van toezicht van Casa weten aan Argos en FTM. "Hij is zelf tot de conclusie gekomen dat hij op dit moment niet de man is die de organisatie kan leiden.''

Casa heeft zich gespecialiseerd in zwangerschapsonderbrekingen vanaf achttien weken. Behandelingen kunnen niet meer bij Casa worden uitgevoerd, omdat artsen op non-actief staan of zich ziek hebben gemeld.