Het relatieve belang van de Randstad als geheel voor de industrie in Nederland neemt af. Sinds 2011 hebben Noord-Brabant en Limburg samen de grootste industrie, hoewel ook het Rijnmond-gebied en Groot-Amsterdam nog altijd van belang zijn.

Vorig jaar werd 36,6 procent van de Nederlandse industriële toegevoegde waarde gegenereerd in Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg). Daarvan kwam het grootste deel, namelijk 27,3 procent, voor rekening van Noord-Brabant, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het zuiden is West Nederland, dat gedomineerd wordt door de Randstad, al in 2011 voorbijgestreefd. Tegelijkertijd is er sprake van een verschuiving naar meer hoogwaardige technologie. Noord-Brabant geeft dan ook verreweg het meeste uit aan R&D, aldus het CBS.

De verschuiving van het westen naar vooral Zuid-Nederland is overigens al ingezet in de jaren zeventig van de vorige eeuw. West-Nederland is inmiddels meer een diensteneconomie. De dienstverlening, inclusief overheid, is hier goed voor 85 procent van de toegevoegde waarde.

Zuidoost-Noord-Brabant behoort tot de belangrijkste industriële gebieden in Nederland. Ook West-Noord-Brabant, Twente, Groot-Rijnmond en Groot-Amsterdam doen het goed op dit gebied.