Voor het Amsterdamse goudbedrijf Schöne Edelmetalen dreigt na bijna driehonderd jaar het doek te vallen. Eigenaar Umicore zou de stekker eruit gaan trekken.

Het Financieele Dagblad (FD) heeft van Umicore de bevestiging gekregen dat Schöne dicht gaat. Het goudbedrijf zegt er zelf niets over, op de website staat alleen dat het bedrijf afgelopen vrijdag gesloten was vanwege ''inventarisatie''.

Schöne bestaat al sinds 1739. Het bedrijf begon als keurmeester van goud en zilver namens de Wisselbank. Vandaag de dag is de onderneming actief in de recycling en raffinage van edelmetalen.

Het bedrijf haalt goud en zilver uit bijvoorbeeld mobieltjes, laptops en sieraden en levert afgewerkte producten aan juweliers, en edelsmeden, maar ook aan tandtechnische laboratoria en de verwerkende industrie.

Het bedrijf is een van de weinige en een van de wereldwijd oudste bedrijven in die niche. Schöne heeft bij de toezichthouders de status die ervoor zorgt dat de producten zonder verdere analyse verhandelbaar zijn. Naar eigen zeggen is Schöne het enige bedrijf in de Benelux waar dat voor geldt. 

Volgens het FD wil Umicore als gevolg van aanhoudende verliezen de activiteiten in Nederland sluiten en naar het buitenland verplaatsen. Er zou in Amsterdam alleen een handelskantoor overblijven voor onder meer de inname van recyclingmateriaal.

Bij Schöne werken een kleine vijftig mensen.