Op de Rheintalbahn tussen Rastatt en Baden-Baden kunnen de treinen na een wekenlange stremming weer rijden. Het traject maakt deel uit van de route naar Zwitserland, die voor het Nederlandse goederenverkeer van groot belang is.

Op de spoorlijn was de bodem verzakt bij werk aan een tunnel. Kort na mddernacht werd de eerste trein door de gerepareerde tunnel geleid.

Volgens Duitse media rijden de treinen weer zonder problemen, al zal er hier en daar in het begin nog wel wat uitval zijn.

De verzakking werd op 12 augustus geconstateerd en korte tijd daarna werd het hele traject afgesloten. Aanvankelijk zou de lijn pas komende zaterdag weer opengaan, maar dat kon dus al eerder.

Treinen moesten tijdens de afsluiting een lange omweg maken via Stuttgart, op een traject dat een minder grote belasting aankan, onder meer doordat ook daar op verschillende plekken aan het spoor gewerkt wordt. Op de route langs Rastatt rijden dagelijks ongeveer tweehonderd goederentreinen, over de alternatieve route waren dat er maar 85.

Nederlandse brancheorganisaties denken dat de economische schade ongeveer 10 miljoen euro per dag is geweest.