De Nederlandse industrie blijft op volle toeren draaien. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) ging de productie in september in het sterkste tempo omhoog sinds april 2000.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom naar een niveau van 60, van 59,7 in augustus. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nevi zaten de nieuwe orders fors in de lift. De groei van nieuwe orders was één van de grootste in de afgelopen zes jaar. Bovendien groeide de werkgelegenheid het sterkst sinds februari 2011.

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven stelde in een toelichting dat de Nederlandse industrie ''geweldig'' draait en dat er op dit moment een tekort is aan mensen en materialen.

"Olie, energie, staal, kunststoffen en voedingsmiddelen stegen sterk in prijs met als gevolg sterk oplopende verkoopprijzen. Deze ontwikkeling zal de groei zeker kunnen gaan afremmen. Maar zover is het nog niet. Voorlopig blijft de vraag naar grondstoffen en naar gekwalificeerd personeel oplopen", aldus Van Weele.