Het ministerie van Economische Zaken en het Europees Investeringsfonds (EIF) stellen in een nieuw fonds 100 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die snel willen groeien.

De publieke financiers maken het fonds woensdag bekend tijdens StartupFest, meldt het ministerie van Economische Zaken. De partijen verwachten dat marktpartijen dat bedrag nog verdubbelen.

De investering in de zogeheten "scale-ups" moet het ophalen van financiering voor deze bedrijven gemakkelijker maken. De bedrijven hebben volgens demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken vaak moeite om die financiering uit de markt te halen. 

Kamp: "Startups en scale-ups zijn veelal afhankelijk van risicokapitaal van externe investeerders. Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien. De producten en diensten die zij daarmee op de markt brengen, dragen bij aan de economische groei, de werkgelegenheid, de productiviteit en het innovatievermogen van Nederland."

Onder de definitie van een scale-up vallen bedrijven die in de afgelopen drie jaar tenminste 20 procent omzet- of personeelsgroei per jaar hebben doorgemaakt en aan het begin van die periode minsten tien werknemers hadden.

Tim van Ballekom, vicepresident van het EIF, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat met het bedrag de innovatie binnen Europa moet worden gestimuleerd. "We hopen dat deze bedrijven zich uitbreiden in Nederland. We zien vaak dat ideeën in Europa worden geboren, maar elders worden gecommercialiseerd. Dat zou niet moeten gebeuren."