Overheid richt nieuw kenniscentrum op voor cybersecurity bedrijven

Een nieuw kenniscentrum van de overheid, het Digital Trust Centre (DTC), gaat ondernemers helpen met hun digitale veiligheid. 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de oprichting van het centrum zaterdag bekendgemaakt, ook namens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Het Digital Trust Centre, dat nauw samenwerkt met het Nationaal Cyber Security Centrum, gaat in 2018 van start. Ondernemers kunnen er terecht voor adviezen over digitale veiligheid en actuele informatie over cyberrisico's.

Volgens Kamp biedt digitalisering grote kansen aan Nederlandse bedrijven voor de export van kennis, producten en diensten, maar cybersecurity is bij veel van die bedrijven nog onder de maat.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren verheugd op het initiatief. Zij pleitten al eerder voor zo'n kenniscentrum. Volgens de ondernemersorganisaties veroorzaakt cybercriminaliteit een kostenpot van 10 miljard euro per jaar. Daarnaast raakt het de hele economie en dus alle bedrijven. ''Bedrijven hebben grote behoefte aan actuele, heldere informatie over cyberdreigingen en objectieve adviezen over wat ze moeten doen.''

Ook het bedrijfsleven zelf moet meer investeringen doen om de cybersecurity te verbeteren, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie