Nederland is gemeten naar uitvoerwaarde de op één na grootste exporteur van boter ter wereld. Nieuw-Zeeland voert het lijstje aan.

Dat maakt het CBS woensdag bekend op basis van een analyse van bestaande cijfers.

Als de export van boter en margarine bij elkaar worden opgeteld, is Nederland zelfs koploper met 1,3 miljard euro. België volgt met 320 miljoen euro minder.

Nederland exporteerde afgelopen jaar meer boter, terwijl de uitvoer van margarine haperde. Er werd voor 713 miljoen euro aan roomboter geëxporteerd en voor 550 miljoen euro aan margarine.

Gestegen productie

De zogeheten uitvoerwaarde van margarine was tussen 2008 en 2012 nog hoger dan die van boter. Dat boter nu in de lift zit, schrijft het CBS toe aan een hogere productie van boter. Zuivelfabrieken produceerden afgelopen jaar 153 miljoen kilo boter. De productie van boter groeide afgelopen jaren, terwijl de margarineproductie afnam.

Ook wijst het statistiekbureau op de vaker voorkomende wederuitvoer, waarbij goederen die via Nederland vervoerd worden tijdelijk eigendom van iemand zijn zonder dat industriële bewerking plaatsvindt.

Van de totale hoeveelheid geëxporteerde boter is meer dan de helft eerder ingevoerd. Voor margarine geldt met bijna 9 procent een veel lager aandeel. Voor de invoer van boter ging het afgelopen jaar om 400 miljoen euro en voor de invoer van margarine om 200 miljoen.

Wel werden er meer kilo’s aan margarine (407 miljoen) uitgevoerd dan aan boter (232 miljoen). Aangezien de prijs van boter hoger ligt, heeft margarine een lagere uitvoerwaarde.

Hogere consumptie

Nederland is niet alleen een grote producent en exporteur van boter, we zijn de afgelopen jaren ook steeds meer boter gaan eten.

Nederlandse huishoudens spendeerden in 2015 gemiddeld genomen 19 euro aan boter. Dit is - gecorrigeerd door inflatie - 4 euro meer dan in 1996. Aan margarine geven we daarentegen minder uit: 29 euro tegenover 43 euro in 1996.