Bol.com voert dit jaar de Twinkle100 aan, de lijst met de grootste webshops van het land. De internetwinkel behaalde vorig jaar een omzet van 950 miljoen euro en bleef daarmee Coolblue (ruim 614 miljoen euro) en Wehkamp (540 miljoen euro) voor.

De top vijf wordt compleet gemaakt door Zalando (530 miljoen euro) en Albert Heijn Online (400 miljoen euro). Bol.com stond ook vorig jaar bovenaan; toen met een omzet van 730 miljoen euro.

De Twinkle100, die voor de tiende keer werd opgesteld, komt van Twinkle Magazine en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Zij maakten op basis van een enquête een overzicht van de tweehonderd grootste internetwinkels. Van bedrijven die geen omzetinformatie gaven, werd de omzet geschat door de redactie van Twinkle Magazine en de HvA.

Sans-online

Helemaal onderaan de lijst is nieuwkomer Sans-online te vinden met een omzet van ruim 5 miljoen euro; bijna 2 miljoen euro meer dan de hekkensluiter van vorig jaar.

Uit de analyse van het blad blijkt verder dat bijna twee derde van de tweehonderd grootste retailers bezorging op de volgende dag aanbiedt.

Die optie is het populairst bij bedrijven in elektronica en telecom en het minst populair bij bedrijven in de sector home & living. Bezorging op de dag zelf, in de avond en op zondag wordt nog relatief weinig aangeboden.