Nederlandse bedrijven die leveren aan automakers, presenteren zich dit jaar gezamenlijk op de IAA-beurs in Frankfurt. Ook het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Enschede zijn aanwezig. 

Het is bijzonder dat de toeleveranciers op een van de belangrijkste autobeurzen ter wereld samen optrekken. Volgens brancheorganisatie RAI Vereniging zijn de Nederlandse bedrijven in de sector dan ook vernieuwend en internationaal prominent.

"Iedere auto die tegenwoordig van de band rolt heeft technologie en onderdelen die in Nederland worden ontwikkeld en gefabriceerd'', zegt projectleider Eddy van de Vorst van RAI Vereniging. Ook wordt Nederland als testland gebruikt voor onder meer slimme mobiliteit en zelfrijdende auto's.

In Nederland biedt de automotivesector werk aan zo'n 45.000 mensen. Jaarlijks leveren Nederlandse bedrijven voor 10 miljard euro aan producten en diensten aan auto- en vrachtwagenmakers.

TomTom, Tata en Flitsmeister

Bij de bedrijven die zich in Frankfurt laten zien zitten grote namen als navigatiedienstverlener TomTom, staalbedrijf Tata Steel, speciaalchemiebedrijf DSM en kaartenmaker AND. Ook appmaker Flitsmeister is voor veel mensen een bekend bedrijf.

Daarnaast zijn er technologiebedrijven als Team FAST dat een brandstof ontwikkelt op basis van mierenzuur en beeldschermenmaker InnoLux en materialenmakers als Aludium en Polyscope.

Pal-V

Een opvallende partij op de stand van de Nederlandse industrie is Pal-V. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelde een vliegende auto die begin volgend jaar in productie moet gaan.

De IAA begint donderdag. Eerst zijn er twee dagen voor de branche, het publiek is vanaf zaterdag ruim een week lang welkom.

Op de vorige editie in 2015 kwamen ruim 930.000 bezoekers af.