Ondernemers die mensen met een arbeidsbeperking willen aannemen maar te maken krijgen met een woud aan regels, kunnen daarover vanaf woensdag hun beklag doen bij een speciaal meldpunt.

Het gaat om een meldpunt van werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO. De organisaties hopen met de verzamelde klachten overheden te bewegen de dienstverlening te verbeteren.

Het meldpunt is in het leven geroepen in het kielzog van de zogeheten Banenafspraak. Overheid, werkgeversorganisaties en werknemersvertegenwoordigers kwamen daarin overeen dat in de periode tot 2026 ongeveer 125.000 banen worden gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

Tot nu toe ligt de Banenafspraak op schema, maar in de praktijk blijkt bureaucratie volgens de werkgeversorganisaties vaak in de weg te staan van een snelle opmars van het aantal banen.

Daarbij vallen vooral de verschillen in regelgeving per regio op. Volgens de organisaties zijn voorbeelden uit de praktijk nodig om duidelijk te maken voor welke zaken verbetering nodig is.