De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat de hele wereld over en moet aan tafel zitten bij de machtigste leiders van de wereld. Toch weet ze vaak over te komen als een baken van rust tussen de 'alfamannen'.

Op campagne in Zuid-Duitsland gaf ze antwoord op de vraag hoe ze omgaat met leiders zoals de Amerikaanse president Donald Trump, zijn Russische evenknie Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Erdogan.

"Voor mij is het altijd belangrijk, en ik wijk hier niet vanaf, dat ik probeer te zijn wie ik ben en dat ik goed voorbereid ben op het onderwerp", aldus Merkel, die al bijna twaalf jaar bondskanselier is, meldt persbureau Bloomberg

"Dergelijke ontmoetingen gaan niet om het bouwen van een vriendschap. Als dat gebeurt is het ok, maar het gaat over het vertegenwoordigen van jouw land en het overbrengen van jouw waarden."

Even voor de bijeenkomst liet ze zien hoe ze rustig weet te blijven in onverwachte situaties. Demonstranten noemden Merkel een leugenaar en een "verrader van haar volk". De politica werd geraakt door stukjes tomaat die door de demonstranten werden gegooid, maar ze leek niet onder de indruk. Een presentatrice die wel vol geraakt werd, bood ze een doekje aan. 

Ook het optreden van Merkel leed niet onder het incident. Gevraagd naar haar sterkste kwaliteit legde ze uit dat ze kalm kan blijven op belangrijke momenten. "En die rust is een kracht, die belangrijk is voor me." Als belangrijkste zwakte zei ze dat ze 's nachts soms tot te laat nog gesprekken voert.