Oud-staatssecretaris Martijn van Dam houdt melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de pijnlijke en gedwongen inkrimping van hun veestapels, omdat er te veel mest is geproduceerd.

De deze week vertrokken staatssecretaris van Economische Zaken zegt dat in een interview met het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1. 

Volgens Van Dam is de rode draad dat ''boeren zelf verkeerde beslissingen hebben genomen''. Ze zijn volgens hem veel te hard gegroeid en vervolgens naar de overheid gaan kijken.

Van Dam zegt dat de boeren zelf een verantwoordelijkheid hebben. ''Je weet wat de regels zijn, hou je eraan''. Van Dam reageert daarmee op kritiek van veehouders die koeien weg moesten doen.

Van Dam wordt verweten chaos te hebben gecreëerd. De staatssecretaris zou te lang hebben gewacht met de invoering van fosfaatrechten en stelde regels voor die door de EU niet werden geaccepteerd.

Het interview is opgenomen toen Van Dam nog staatssecretaris was, maar is na zijn vertrek uitgezonden. De voormalig bewindspersoon gaat nu werken als lid van de raad van bestuur van de NPO.