Nog 144 kippenbedrijven in Nederland zijn gesloten in verband met het eierschandaal. Het waren er eerder 281. In België gaat het nog om 30 van de 93.

Dat heeft een hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie donderdag gezegd tijdens een zitting over het eierschandaal van het landbouwcomité van het Europees Parlement. 

De ondernemingen worden pas gedeblokkeerd als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.

Ze heeft verder laten weten dat er in 22 landen binnen en buiten de EU verontreinigde eieren op de markt zijn gebracht. Oekraïne en Oman hebben nog een importverbod op eieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Waarschuwing

De vertegenwoordiger heeft daarnaast gezegd dat de commissie pas op 20 juli via het Europese waarschuwingssysteem RRASF op de hoogte werd gesteld van verontreinigde eieren in België.

''Er zijn ook aanwijzingen dat illegale behandelingen al in 2016 plaatsvonden." Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in november tips over het illegale gebruik van fipronil in eierbedrijven binnengekomen. Uiteindelijk is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Volksgezondheid

Volgens de functionaris ''moeten we niet bagatelliseren", maar lijkt het risico voor de volksgezondheid "zeer beperkt" te zijn geweest. Veel Europarlementariërs zijn boos dat het zo lang heeft geduurd voordat de informatie de consument heeft bereikt.

De commissie vindt dat het waarschuwingssysteem goed werkt, maar ze onderzoekt wel of lidstaten het conform de regels hebben gebruikt. Volgens EU-parlementariër Jan Huitema (VVD) hangt er mogelijk ''een angstcultuur in de lidstaten" om dit soort zaken te melden.

In verband met het schandaal zitten de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend vast. Ze zouden fipronil hebben geleverd of gebruikt voor het schoonmaken van stallen met leghennen.