Chateau de la Garde, het bedrijf van wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort, hoeft de verkoop van flessen ZoMerlot-wijn niet te staken.   

Dat is woensdag de conclusie in een kort geding dat wijnimporteur LFE tegen het bedrijf van Gort had aangespannen. Volgens de rechter is er geen sprake van verwarringsgevaar. LFE heeft namelijk de merknaam Sum-merlot gedeponeerd. 

ZoMerlot ligt deze zomer in de supermarkten. LFE wilde dat de rechter het gebruik van de naam ZoMerlot zou verbieden, omdat deze te veel zou lijken op Sum-merlot. Volgens LFE maakt Chateau de la Garde inbreuk op zijn merkrecht. 

De rechter vindt wel dat het teken ZoMerlot "in enige mate overeenstemt" met het woordmerk Sum-merlot. ZoMerlot zal de consument echter niet in verwarring brengen, doordat ZoMerlot voor een Sum-merlot wordt aangezien of doordat wijnkopers denken dat er een verband is tussen LFE en Chateau de la Garde.

Chateau de la Garde gebruikt het merk echter alleen in combinatie met het woordmerk La Tulipe, concludeert de rechtbank. Hierdoor zal het "voor de gemiddelde consument duidelijk zijn dat ZoMerlot uit de reeks La Tulipe-wijnen komt".

Volgens de rechter houden beide aanduidingen bovendien vooral een omschrijving van een zomerse merlotwijn in. ZoMerlot wordt sinds afgelopen juni verkocht onder het woordmerk La Tulipe. Sum-merlot is nog niet verkrijgbaar. 

LFE draait als verliezende partij op voor de proceskosten, die aan de kant van Chateau de la Garde tot nu toe 14.776 euro bedragen.