Grote evenementen, drukke steden en terrorismedreiging. Organisaties zien toenemende uitdagingen in het beveiligen van mensenmassa’s. Onderzoeker Roland Geraerts ontwikkelde simulatiesoftware om grote groepen mensen in goede banen te leiden. In de podcast Klaar voor de Start spreekt NU.nl-verslaggever Julien Dom hem in het drukke Amsterdam over het opstarten van zijn bedrijf uCrowds.

Je kunt je abonneren op deze podcast via iTunes. Gebruik je een Android-telefoon? Dan kan je in een gedownloade podcastapp zoeken op NUzakelijk. Of luister hieronder via Soundcloud.

Klik op de afbeelding om de podcast te beluisteren via Soundcloud:

'Het is een proces dat veel langer duurt dan je denkt'

Geraerts werkt op dit moment nog fulltime voor de Universiteit Utrecht, maar het combineren van een baan met het opzetten van een startup wordt steeds lastiger. "Dit bedrijf vloeit voort uit onderzoek dat ik al jarenlang doe. Het is een proces dat veel langer duurt dan je denkt."

De techniek werd al getest bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en bij de start van de Tour de France in Utrecht. Ook de Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security toonde interesse. "Mensen hebben een verkeerd beeld van hun reactie als er paniek ontstaat in mensenmassa’s", vertelt Geraerts. "Het gedrag van een individu is lastig te voorspellen, bij een groep is dat heel anders."

Over uCrowds

UCrowds: Simulatiesoftware om grote mensenstromen in goede banen te leiden
Oprichter: Roland Geraerts
Oprichting: 2017
Werknemers: 4

In de podcastserie Klaar voor de Start spreekt NUzakelijk ondernemers over de uitdagingen van het opstarten en ontwikkelen van een bedrijf. Alle afleveringen zijn hier terug te vinden.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door ING.