Het gemiddelde uurtarief voor parkeren is in de laatste vijf jaar gestegen van 2,31 euro naar 2,61 euro, een toename van 13 procent. Ongeveer 80 procent van de gemeenten heeft het uurtarief verhoogd sinds 2012.

Dit stelt Detailhandel Nederland, de brancheorganisatie voor de winkeliers, vrijdag na onderzoek in 36 grote winkelsteden. De belangenclub roept gemeenten op de tarieven "tegen het licht te houden".

In Assen is het tarief met een toename van 60 procent het meest gestegen, aldus de sectorvereniging. Haarlem, Zaanstad en Rotterdam volgen met respectievelijk 53 procent, 34 procent en 22 procent.

Detailhandel Nederland vindt de stijging van de parkeertarieven onverantwoord. "Goed parkeerbeleid is het visitekaartje van de stad", zegt Dolf Kloosterziel, secretaris Lokale Belangenbehartiging. "Het is daarom onbegrijpelijk dat de parkeertarieven elk jaar weer door gemeenten worden verhoogd."

Hij verbindt de parkeertarieven ook aan de relatief hoge winkelleegstand in de Drentse hoofdstad. "Het is dan ook schandalig dat juist deze gemeente besloot de parkeertarieven ongenadig te verhogen."