Het goederentreinverkeer tussen Nederland en Zwitserland ligt al dagen zo goed als plat door problemen bij bouwwerkzaamheden in Zuid-Duitsland. 

Volgens brancheorganisatie RailGood levert dit Nederlandse spoorgoederenvervoerders zo'n 10 miljoen euro schade per dag op. Ook de Rotterdamse haven wordt erdoor geraakt.

Zaterdag raakte het spoor tussen Karlsruhe en Bazel door een bodemverzakking geblokkeerd. Dat is precies op de route van Rotterdam naar Zwitserland en Noord-Italië. Honderden goederentreinen zijn de afgelopen dagen al getroffen.

De problemen zijn waarschijnlijk pas volgende maand opgelost. Normaal zouden goederentreinen omgeleid kunnen worden, maar de gebruikelijke omleidroutes in Duitsland zijn door andere spoorwerkzaamheden eveneens onbruikbaar. Personentreinen hebben er ook last van, maar dat kan opgevangen worden met bussen.

Noodplan

RailGood, het Havenbedrijf Rotterdam en Koninklijk Nederlands Vervoer willen dat er snel een doeltreffend noodplan komt. Daar dringen ze op aan bij de Duitse spoorbeheerder DB Netze en de Rhine Alpine Rail Freight Corridor. ''Een langdurige stremming is geen optie'', stellen ze.

Ook willen de organisaties dat er betere internationale afspraken komen om er voor te zorgen dat er bij werkzaamheden op zo'n belangrijke spoorroute altijd alternatieven beschikbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld voor de Betuweroute in Nederland wel goed geregeld.

Voor het spoorgoederenvervoer is dit jaar sowieso een pechjaar. Eerder deden zich al problemen voor op de achterlandverbinding bij de Moerdijkbrug en de Calandbrug in Nederland en bij het Noord-Italiaanse Luino.