Wijnimporteur LFE uit Maartensdijk is in botsing gekomen met de bekende wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort. De partijen treffen elkaar maandagochtend voor de rechter in Utrecht, zegt directeur Marcel Kerkmeester van LFE.

De vraag die de rechter moet beantwoorden is of ZoMerlot te veel op Sum-merlot lijkt of dat er voldoende verschil is tussen de namen van de twee wijnen. 

''Het is een merkrecht dat wij al geruime tijd bezitten",  zegt Kerkmeester. "Ilja Gort verhandelt nu een wijn met een naam die te veel lijkt op ons merkrecht en dat willen we niet.'' LFE eist dat de rechter Chateau de la Garde, het moederbedrijf van Gort, verbiedt om de naam nog langer te gebruiken. ZoMerlot is deze zomer onder die vlag in de supermarkt te krijgen.

Sum-merlot is eind vorig jaar als merk gedeponeerd, maar de wijn is nog niet gebotteld. Volgens Kerkmeester hebben de partijen al enkele maanden om de tafel gezeten om het conflict op te lossen. ''We zijn er niet uitgekomen en nu moet de rechter maar zeggen wie er gelijk heeft.''

''Bottomline is dat er sprake is van twee aanduidingen die qua uitspraak en opbouw in zeer hoge mate overeenstemmen, terwijl ook nog eens hetzelfde woordgrapje - maar dan in een andere taal - wordt gehanteerd", aldus de advocaat van LFE.

Voor deze gelegenheid heeft hij de gewraakte fles wijn meegenomen naar de rechtbank en voor zich neergezet. Deze bleef overigens dicht tijdens de zitting.

Eenmalige editie

De advocaten van Château de la Garde - Ilja Gort zelf was niet aanwezig in de Utrechtse rechtbank - lieten duidelijk merken het nut van het kort geding niet in te zien.

''We hebben het hier over een eenmalige editie, alleen deze zomer ligt ZoMerlot in de winkels. Het is een editie onder de vlag van La Tulipe, geen merk", aldus de advocaat. Hij had het over een ''storm in een glas water", of in dit geval ''een storm in een glas wijn".

Gort brengt meer van zijn wijnen op de markt met opvallende namen zoals Slurp!, Tulipapa en Je t'Aime.

De rechter doet op 30 augustus uitspraak.