De trostomaat is de meest geteelde groente in de Nederlandse glastuinbouw. De trostomaat houdt andere tomatensoorten en paprika's en komkommers op gepaste afstand.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groenteteelt onder glas in Nederland is volgens het CBS goed voor een oppervlakte van ongeveer 4.400 hectare. Circa een vijfde van daarvan wordt gebruikt voor de teelt van trostomaten. De rode paprika en de komkommer volgen met respectievelijk 714 en 570 hectare glas.

Glastuinbouw

De glastuinbouw produceerde vorig jaar zo'n 75 procent van alle groenten in Nederland, terwijl de kassen in totaal goed waren voor 5 procent van het totale teeltoppervlakte.

In totaal werd in 2016 ongeveer 1,7 miljard kilo groenten geoogst. Ten opzichte van tien jaar eerder was er volgens het CBS sprake van een stijging van 12 procent.

In Nederland telen zo'n 1.250 bedrijven groenten onder glas. Dat betekent dat een op de drie glastuinbouwbedrijven groente verbouwt.

Bloemen

In de overige kassen worden voornamelijk bloemen, planten, boomkwekersproducten en fruit gekweekt. Het CBS schaart aardbeien overigens onder groenteglastuinbouw. Met 240 bedrijven telde de teelt van aardbeien de meeste ondernemingen.

In de gemeente Westland wordt het grootste areaal cultuurgrond gebruikt voor de teelt van groenten onder glas, namelijk 37 procent. Daarna volgen Lansingerland (21 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (16 procent).