De Thaise startup Siam Organic heeft donderdagavond in Los Angeles 400.000 dollar groeigeld opgehaald bij de startupwedstrijd Chivas Venture. De Nederlandse deelnemer African Clean Energy viel buiten de prijzen.

Siam Organic is een voedselstartup die de financiële problemen van Thaise rijstboeren wil aanpakken. Thailand heeft 17 miljoen rijstboeren die slechts 40 cent per dag verdienen.

Hierdoor hebben de boeren een salaris dat zes keer lager ligt dan het minimumloon in hun land. Boeren belanden in de schulden en hun kinderen vertrekken naar de stad.

Met een eigen merk biologische rijst zorgt Siam Organic voor hogere inkomsten voor de boeren. Het bedrijf stelt het groeigeld te gebruiken om op te schalen naar nieuwe landen. "Straks hopen we 20.000 families te kunnen helpen door dit geld", stelt CEO Peetachai Dejkraisak.

Tweede

Tweede in de competitie eindigde de Nigeriaanse startup Recycle Points. Het bedrijf ontvangt 200.000 dollar groeigeld. Recycle Points pakt het Thaise afvalprobleem aan door afval in te zamelen en aan fabrieken te verkopen voor reproductie.

De Israëlisch startup Intendu kreeg 50.000 dollar groeigeld. Het bedrijf helpt mensen die moeten revalideren bij hun herstel door ze met behulp van games te laten bewegen.

Er ging ook 50.000 dollar naar het Colombiaanse Bioestibas. Het bedrijf wil de lokale ontbossing aanpakken door pellets te maken van bloemen in plaats van hout.

I-drop uit Zuid-Afrika kreeg tot slot ook 50.000 dollar. Deze startup levert schoner drinkwater in eigen land. Het kraanwater in Zuid-Afrika is vaak van slechte kwaliteit.

Jammer

Dat de Nederlandse deelnemer African Clean Energy buiten de prijzen valt, vindt de 27-jarige directeur Judith Walker jammer. "Ik vindt de andere de kandidaten erg goed", zegt ze. "Ik gun het hun ook heel erg."

African Clean Energy verkoopt kookstellen die werken op zonne-energie aan mensen in armere landen. Hiermee wil het familiebedrijf voorkomen dat mensen op open vuur gaan koken. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in Afrika.

"Dit is gevaarlijk door de ongezonde rook en de kans op brand", zegt Walker. "Ook is het slecht voor het milieu." African Clean Enery won eerder dit jaar de Nederlandse voorcompetitie van de wedstrijd. Ruim honderd startups hadden zich volgens de organisatie opgegeven.

Chivas Venture

De wedstrijd voor sociale startups Chivas Venture vond dit jaar voor de derde keer plaats. In totaal konden startups 1 miljoen dollar aan groeigeld verdienen, dat het organiserende whiskybedrijf Chivas Regal had vrijgemaakt.

Het Schotse whiskymerk probeert zich met de competitie op een jonger publiek met onder meer sociale ondernemers te richten.

"Sommige mensen bekritiseren Chivas", merkt Dejkraisak op. "Ik vind dat onterecht. Als sociaal ondernemer merk ik dat het moeilijk is om geld te krijgen van de bank. Ik vind dat meer private ondernemingen daarom dit soort mogelijkheden moeten bieden."

250.000 dollar van het groeigeld werd door het publiek verdeeld onder de kandidaten. De jury bestond dit jaar uit onder anderen de New Yorkse sociaal ondernemer Adam Braun en actrice en parfumondernemer Halle Berry. "Je kunt sociaal ondernemerschap eigenlijk niet met filmpersonages vergelijken", grapte zij tijdens het evenement.