Bloemen en planten worden vaker van Nederland naar Polen geëxporteerd. Volgens branchevereniging VGB stond het Oost-Europese land in juni voor het eerst in de top vijf van exportbestemmingen.

In juni was de export naar Polen 27 procent groter dan een jaar eerder. Door die toename streefde Polen België voorbij op de ranglijst van afzetbestemmingen. Exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt.

Volgens de VGB is de groei in Polen mede te danken aan de aantrekkende economie en de dalende werkloosheid in het land. Ook is het consumentenvertrouwen in Polen ''stevig". Volgens de VGB zit er nog voldoende rek in Polen als afzetmarkt.

De Franse en Britse afzet stagneerden in de afgelopen maand. In Frankrijk speelde het mooie weer de uitvoer parten, terwijl exporteurs overzees kampen met de daling van het Britse pond.

Over de eerste zes maanden van het jaar was de totale export van bloemen en planten vanuit Nederland 3,4 miljard euro waard. Dat is 6,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Afgelopen kwartaal was daarbij het dertiende kwartaal op rij dat de uitvoerwaarde hoger uitviel.

Volgens de VGB profiteren exporteurs van de toegenomen vraag in combinatie met hogere prijzen. Ook verbeterde marketing en logistiek staan volgens de brancheorganisatie aan de basis van de groei.