Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
KvK

KvK telt recordaantal ondernemingen In Nederland

Nederland telde begin juli het recordaantal van bijna 1,8 miljoen ondernemingen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) steeg het aantal bedrijven in de afgelopen zes maanden met 1,9 procent.
Door ANP

Deze toename kwam onder meer doordat minder bedrijven er de brui aan gaven. Ook gingen minder bedrijven failliet. Het aantal stoppers daalde in de afgelopen jaarhelft op jaarbasis met ongeveer 2.000 naar ruim 61.000.

Daarbij nam het aantal faillissementen met een vijfde af tot bijna zeventienhonderd. Vooral winkelbedrijven gingen minder vaak op de fles. Verder bleek dat het aantal starters met ruim 95.000 licht lager uitviel ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de KvK was vooral het herstel van de bouwsector en de huizenmarkt zichtbaar in de cijfers. In de bouwsector steeg het aantal starters met 8 procent. Het aantal stoppers lag op jaarbasis nagenoeg gelijk.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de bouw steeg het afgelopen half jaar met 11 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.  

Daarmee was de sector voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de toename van het totaal aantal zzp'ers. Dit aantal groeide met 2,3 procent tot ruim 903.000 zelfstandigen zonder personeel.


Lees meer over:

Ondernemen

Aanbevolen artikelen