Ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB-Nederland en Evofenedex zijn positief over het principeakkoord dat is gesloten tussen Japan en de EU om handelsbarrières uit de weg te ruimen.

De landen beloven zich in te zetten voor "ambitieuze mondiale standaarden" op het gebied van arbeid, veiligheid, milieu en consumentenbescherming. Voor het einde van dit jaar moet er een definitief handelsakkoord liggen.

De vrijhandelsdeal werd donderdag in Brussel bezegeld door de Japanse premier Shinzo Abe, Europees Commissievoorzitter Jean Claude Juncker en EU-president Donald Tusk.

"Veel ondernemers gaan profiteren van lagere douanetarieven", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland vrijdag in een reactie. "Ook gaat het verdrag de bureaucratie aan de grens stevig terugdringen."

De organisaties denken dat de afspraken de landen beter zullen verbinden. “Japan en Nederland hebben een lange handelsgeschiedenis, waardoor we extra kunnen profiteren. Wel is het belangrijk dat de investeringsbescherming goed geregeld wordt."

Evofenedex, belangenbehartiger voor handels- en productiebedrijven, verwacht dat de handel van en naar Japan eenvoudiger wordt. "Het akkoord leidt tot groei van de export en zorgt voor meer banen in Nederland."

Voor 99 procent van de onderlinge handel worden de importtarieven verlaagd. Bijvoorbeeld Europese wijn- en schoenenmakers kunnen profiteren. "Spekkopers zijn onder meer de auto-industrie en groente-, bloemen-, melk- en kaasproducenten", zegt Evofenedex.

Kaas

Japan kent nu onder meer een importheffing van 28,9 procent op harde kazen uit Nederland. Die wordt na inwerkingtreding van het verdrag in vijftien jaar afgebouwd tot nul. Ook voor de auto-industrie geldt op verzoek van Europese producenten een overgangsperiode.

Ook is afgesproken dat Japan ruim tweehonderd geografische aanduidingen van Europese producten gaat erkennen, waardoor productenbenamingen beter beschermd zijn en efficiënter opgetreden kan worden tegen namaakartikelen.

"Het akkoord maakt het voor Europese ondernemers ook mogelijk om mee te dingen in openbare aanbestedingen in Japan, iets dat voorheen niet mogelijk was", aldus de organisaties.

Nederlandse bedrijven exporteren voor drie miljard euro aan goederen naar Japan en importeren voor ruim acht miljard euro. "Naar verwachting neemt de handel tussen de EU en Japan door een akkoord met bijna honderd miljard euro extra toe."