De Sociaal-Economische raad (SER) presenteert dinsdag een lijst met productielocaties van kledingmerken. Daarop is te zien welke naaiateliers de kleding van onder meer Zeeman, C&A, WE en de Bijenkorf vervaardigen.

Het overzicht is een belangrijke eerste stap in de uitvoering van het textielconvenant, dat een jaar geleden werd gesloten, meldt de SER. Met het convenant, dat onder leiding van demissionair minister Lilianne Ploumen (Handel) staat, moeten misstanden in de textielsector worden tegengegaan.

Op de lijst staan de productielocaties van 64 bedrijven, samen goed voor tachtig consumentenmerken met bijna 4 miljard euro aan omzet.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer laat weten dat er "dankzij het convenant nu concrete stappen worden gezet die de afgelopen twintig jaar door individuele partijen of bedrijven niet zijn bereikt." De komende vier jaar moeten de verbeteringen volgens Hamer merkbaar worden "voor de mensen die wereldwijd onze kleren maken".

Bij de start van het convenant tekenden 55 ondernemers. Momenteel maakt ruim 35 procent van de markt deel uit van het textielconvenant. Volgend jaar moet dat 50 procent zijn, om vervolgens in 2020 op 80 procent uit de komen.