De Britse regering is van plan het visserijverdrag met verschillende EU-landen eenzijdig op te zeggen. Het zou een eerste stap zijn om weer zeggenschap over eigen wateren te krijgen.

Dat zegt minister van Milieu Michael Gove zondag tegen de BBC.

Het akkoord geeft deelnemende landen toestemming om te vissen in wateren die tussen de zes en twaalf zeemijlen van de Britse kust liggen. Aan het verdrag nemen onder meer Ierland, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België deel.

Het vissersakkoord werd in 1964 door het Verenigd Koninkrijk ondertekend. Gove noemt de terugtrekking "een historische stap richting een nieuw visserijbeleid". "Voor het eerst in meer dan vijftig jaar kunnen we weer zelf bepalen wie er toegang tot onze wateren heeft."

Het nieuwe vissersbeleid zou volgens Gove tot "een betere concurrentiepositie, meer winstgevendheid en een duurzamere industrie voor het VK" leiden. De nationale brancheorganisatie voor visserij is blij met het besluit, meldt de BBC.

De terugtrekking betekent ook dat Britse schepen geen toestemming meer zullen hebben om in wateren tussen de zes en twaalf zeemijlen van de kust van andere EU-landen te vissen.