Grotere bedrijven in Nederland laten miljoenen aan subsidiegeld liggen. Door het grote aanbod aan subsidies en sociale kortingen hebben zij geen goed beeld meer waar allemaal aanspraak op kan worden gemaakt.

Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Aon.

In totaal laten grote werkgevers ruim 29 miljoen euro onbenut, heeft Aon becijferd op basis van de afdrachten van socialeverzekeringspremies onder honderden organisaties met meer dan 250 werknemers. De grootste mogelijke besparing die de onderzoekers bij een bedrijf vonden, bedroeg ruim 1 miljoen euro. Gemiddeld ging het om zo'n 77.000 euro.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe mogelijkheden voor subsidie bij gekomen. De onderzochte bedrijven zouden aanspraak kunnen maken op alles bij elkaar 113 verschillende regelingen. In 2013 waren dat er nog zeventig.

De onoverzichtelijkheid in het aanbod komt volgens Aon onder meer door de Participatiewet, waardoor alle gemeenten zelf stimuleringsmaatregelen mogen treffen. Dat is vooral ingewikkeld voor organisaties met vestigingen verspreid over het land.