Het vertrouwen van producenten in de industrie is in juni verder gegroeid. Ondernemers in de sector zijn vooral positiever over hun orderpositie.

De vertrouwensbarometer steeg van 6,1 in mei naar 7,2 in juni, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7).

Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Werkgelegenheid

Producenten waren meer te spreken over de productie de komende drie maanden. De ondernemers zijn ook positief over de toekomstige werkgelegenheid binnen hun bedrijf. Hun oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks, aldus het statistiekbureau.

In alle deelbranches binnen de industrie zijn de producenten positief. De ondernemers in de textiel- kleding- en leerindustrie zijn in juni het meest positief. Daarna volgen de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Dagproductie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 2,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De stijging is wat kleiner dan in maart. 

Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.