Vrouwelijke bestuurders die een dominante leiderschapsstijl afwisselen met een vriendelijke, meelevende manier van leidinggeven, zorgen voor verwarring bij medewerkers.

Managers komen hierdoor minder authentiek over, blijkt uit een onderzoek van een promovenda van de Erasmus University in Rotterdam. Mannelijke bestuurders lijken er juist geen last van te hebben als ze leiderschapsstijlen afwisselen.

Promovenda Jasmien Khattab onderzocht 48 leidinggevenden en hun 213 medewerkers in de zakelijke dienstverlening. De medewerkers mochten hun managers beoordelen op effectiviteit van het leidinggeven.

Uit analyse van de antwoorden bleek dat vrouwen met een 'mannelijke' stijl van leidinggeven slecht scoren op effectiviteit wanneer ze tegelijkertijd ook 'vrouwelijk' gedrag vertonen in hun leiderschapsstijl.

Effectiviteit 

In het onderzoek werd vrouwelijk leiderschap gedefinieerd als onder andere vriendelijk, behulpzaam, en begripvol. Een 'mannelijke' manier van leidinggeven was juist actief, niet gemakkelijk te beïnvloeden en onafhankelijk.

Mannelijke leidinggevenden daarentegen met een 'mannelijke' aanpak hebben geen last van dit effect. Het combineren van mannelijke en vrouwelijke manieren van leidinggeven maakt hen niet minder effectief in de ogen van hun team.

Vrouwelijke managers die juist weinig 'mannelijk' en veel 'vrouwelijk' leiderschapsgedrag vertoonden, werden als effectiever beoordeeld.

Khattab ontdekte dat de oorzaak voor deze beoordelingen ligt in wat de medewerkers als authentiek leiderschapsgedrag zien. Medewerkers zien een vrouw die consistent één stijl hanteert, mannelijk of vrouwelijk, sneller als authentiek. Het afwisselen van gedrag door vrouwelijke managers werd niet als authentiek gezien.

Beelden 

Afgaand op deze resultaten zouden vrouwelijke bestuurders ervoor kunnen kiezen om hun leiderschapsstijl aan te passen. Maar onderzoeker Khattab vindt het eerlijker om vrouwen te beoordelen op de prestaties in hun functies in plaats van de verwachtingen die worden gekoppeld aan geslacht.

Dit onderzoek maakt volgens de onderzoekster duidelijk dat we voor vrouwen nog steeds duidelijker omlijnde beelden hebben over hoe ze een goede leider horen te zijn dan voor mannen.

Door vrouwen te adviseren aan deze verwachtingen te blijven voldoen, houd je dit soort patronen juist in stand, vindt de promovenda.