Veel bedrijven zien investeringen in bijvoorbeeld het opleiden of de vitaliteit van flexwerkers als kostenpost. Ten onrechte, concludeert adviesbureau KPMG vrijdag in een onderzoek.

Investeren in werknemers met een tijdelijk contract is goed voor de werknemer zelf, voor de werkgever en de samenleving, zegt het bureau. "Een goed opgeleide, vitale flexwerker levert een betere prestatie."

Door een opleiding heeft een flexwerker bovendien betere kansen op de arbeidsmarkt. "Het bedrijfsleven heeft hier een maatschappelijke verantwoordelijkheid", vindt KPMG.

Het bedrijf berekende het 'maatschappelijk rendement' van investeren in werknemers, bijvoorbeeld via vitaliteitsprogramma's.

Iedere euro die de organisatie investeert levert de maatschappij het dubbele. "Door deel te nemen aan vitaliteitsprogramma’s dalen de verzuimkosten. De werknemer loopt minder inkomen mis en het UWV en het uitzendbureau hebben lagere kosten."

Voor de werkgever levert het volgens KPMG een rendement van 1,80 euro op iedere euro. "Uitzendkrachten die sneller geholpen worden met klachten hebben minder werkonderbrekingen en presteren beter."